zaterdag 22 oktober 2011

Aardbeientaartje


Vorig weekend maakte ik een aardbeientaartje. Nog even afscheid nemen van de zomer... De aardbeien waren wel wat aan de zure kant maar nog nét lekker.
Hier komt het recept:

Ingrediënten

Voor de bodem:

- 2 eieren
- 50 gram patent bloem (tarwebloem)
- 10 gram maizena
- 60 gram kristalsuiker

Voor de vulling:

- bakje aardbeien, ik gebruikte 300 gram
- 125 melk
- 2 zakjes vanillesuiker
- 25 gram kristalsuiker
- 10 gram maizena
- 2 eidooiers
- 50 ml slagroom

Verder nodig:

Mixer
Staafmixer
Steelpan
Springvorm 15 cm, bekleed met bakpapier.

Bereidingswijze

Begin met de bodem.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Splits de eieren en klop deze in een vetvrije kom stijf.
Voeg de suiker toe en klop nog even.
Mix langzaam de eidooiers erdoorheen en spatel dan de bloem en maizena erdoor.

Stort dit beslag in de springvorm en bak 40-45 minuten op 180 graden.

Ondertussen de vulling maken:
Verhit de melk met 1 eetlepel suiker en de vanillesuiker in een steelpan met dikke bodem.
Klop de rest van de suiker met de maizena en de eidooiers in een kom.
Als de melk bijna kookt deze al roerende langzaam op het eiermengel gieten.
Alles terug in de pan en roerend zachtjes verwarmen tot een dikke vla ontstaat.
Doe de vla in een schaaltje en dek af met huishoudfolie. Leg de folie op de vla zodat er geen lucht meer bij kan. Dit voorkomt velvorming.
Laat de vla  afkoelen.

Vlak voor het opdienen:

Klop de slagroom.
En spatel hierdoor  de afgekoelde vla.
Snij de taartbodem 1 maal door midden.
Maak de aardbeien schoon en verwijder de kroontjes. Laat wat aardbeien achter voor de garnering.
Pureer de aardbeien, eventueel met wat suiker.
Bestrijk de  bodem van de taart met wat gepureerde aardbeien en doe hier bovenop wat van de slagroomcreme.
Leg de bovenste helft van de taart erop.
Bestrijk de zijkant en de bovenkant van de taart met slagroomcreme.
Vervolgens nog de gepureerde aardbeien erop en als laatste wat hele aardbeien voor de garnering.

Wij vonden deze taart erg lekker! Door de gepureerde aardbeien wordt de cake lekker smeuïg.
Niet te lang laten staan, de bovenkant van de taart ziet er na 1 dag niet meer zo mooi uit. Het sap uit de  aardbeien trekt dan in de cake.

4 opmerkingen:

  1. Taartje ziet er heerlijk uit bedankt voor het recept.
    fijn weekend groetjes,Lean

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ooh, dat taartje ziet er echt heel lekker uit, en is ook mooi gelukt zo te zien.
    Ja de aardbeien een beetje zuur, kan ook niet anders hé het is al oktober...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O wat ziet dat er lekker uit! Ik probeer eerst nog wat kilo's kwijt te raken voordat ik aan zulke taartjes begin.
    Fijne dag!
    Hartelijks

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ziet er erg lekker uit zeg, ik lust wel een stukkie! gr anja

    BeantwoordenVerwijderen